fallback

ЕС ни дава общо 2,8 млрд. евро за енергийна ефективност и ВЕИ

След унифицирането на зарядните за телефони в Общността се предвижда такова и за дистанционните устройства

13:36 | 06.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

От европейските фондове и по различни програми до 2013 г. България може да получи от Европейския съюз (ЕС) общо 2,8 млрд. евро, каза депутатът и бивш министър на външните работи Соломон Паси при откриването днес в София на Петия международен конгрес за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за Югоизточна Европа.

По-конкретно, за развитие на електроенергия от ВЕИ можем да получим до 935 млн. евро, за развитие на ж.п. транспорта, който е екологично чист – 464 млн. евро, за заводи за отпадъци – 300 млн. евро и конкретно за енергийна ефективност 100 млн. евро.

Соломон Паси припомни, че по инициатива на България ЕК прие решение за унифициране на зарядните устройства на мобилните телефони до 2012 г. По думите му по този начин производството на зарядни ще се намали наполовина, което годишно ще спести до 20 млн. тона електронни отпадъци.

Паси изказа мнение, че в близките години ще се премине и към унифициране на дистанционните устройства за телевизори, видеоуредби и др.

От енергийната компания New Europe Corporate Bulgaria представиха свое изследване, според което от всички видове възобновяема енергия в България има най-голям потенциал за развитието на електроенергия от биомаса, а също така и от вятър. По изчисления на компанията у нас за 1 мегават инсталирана мощност от вятър са необходими около 1,5 млн. евро, включително за проучване, строителство и издаване на разрешителни.

Към момента са подадени твърде много заявки за реализиране на проекти за получаване на електроенергия от вятър и едва ли до 2012 г. ще се осъществят повече от една трета от заявките, т.е. около 1000 мегавата, смятат от фирмата, която е инвеститор във вятърен парк у нас.

Освен това за присъединяването на мощностите, произвеждащи електроенергия от ВЕИ, към електропреносната система в страната за следващите четири-пет години ще са необходими 100-120 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 08.09.22 г.
fallback