fallback

Фирми ще получават до 2,5 млн. евро заеми от ЕБВР за енергийна ефективност

Кандидатстващата за заем фирма трябва да бъде кредитоспособна и с поне 50% частно участие

18:02 | 31.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Компаниите от българския частен сектор ще имат възможност да получават кредитиране до 2,5 млн. евро на свои проекти по Програмата за енергийна ефективност (ЕЕ) и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ)  на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), а също да получават безплатна помощ за подготовка на проекта и да имат право на безвъзмездна помощ след приключването му.

Това съобщиха днес от консултантската компания „Енкон сървисис”, упълномощена от ЕБВР официално да представи условията по продължаването на кредитната линия за България на банката с още 55 млн. евро (досега по програмата са отпуснати 100 млн. евро), които ще са достъпни за българските частни компании чрез местни финансови институции.

Средствата от ЕБВР се допълват от Международния фонд за извеждане от експлоатация „Козлодуй”, който осигурява грантовете и подпомага да се преодолеят съществуващите пречки пред заемополучателите при разработването, финансирането и реализирането на такива инвестиции.

Към момента се провежда обсъждане с потенциални банки-участнички по програмата, като досега ЕБВР е сключила договори за участие в програмата с Обединена българска банка и Уникредит Булбанк.

По кредитната линия за ЕЕ и ВЕИ ще бъдат финансирани проекти в частния сектор за енергийна ефективност, както и малки проекти за възобновяема енергия, които трябва да покриват законовите изисквания за опазване на околната среда, здравето и безопасността в България.

За да отговаря на условията за отпускане на кредит, кандидатстващата фирма трябва да бъде кредитоспособна и с поне 50% частно участие.

Подходящи индустриални проекти за енергийна ефективност включват мерки като преустройство, реконструкция и модернизиране на производственото оборудване, комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия по-малко от 20 мегаватчаса топлинна мощност, промишлени термопомпи, охладителни инсталации, смяна на горивната база и др.

Инвестицията, за която е използван този заем, трябва да отговаря на условията от техническа и икономическа гледна точка, за да има възможност да бъде постигнато спестяване на енергия най-малко 20% и норма на възвръщаемост поне 10%.

Подходящите проекти за финансиране в областта на възобновяемата енергия са: водни централи с инсталирана мощност до 10 MW, нови или употребявани вятърни турбини с инсталирана мощност до 5 MW, инвестиции в биомаса с инсталирана електрическа мощност до 5 MW, инвестиции в слънчеви инсталации за топлинна енергия, геотермална енергия и биогаз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:32 | 31.08.22 г.
fallback