fallback

До 2015 г. България ще получи 2,5 млрд. лв. от ЕС за водния сектор

С изготвянето на националната позиция за ВиК-системата е бил постигнат важен компромис от страна на държавата и общините при разпределянето на отговорностите, смята представителят на ЕК Карстен Расмусен

14:30 | 24.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

България ще получи от Европейския съюз (ЕС) 2,5 млрд. лв. до 2015 г. за инвестиции във водния сектор, заяви по време на представянето на националната позиция за ВиК-системата у нас Карстен Расмусен, заместник-началник на отдела за България в Генерална дирекция „Регионална политика” в Европейската комисия (ЕК).

Националната позиция за водния сектор бе изготвена в отговор на писмото на ЕК, изискващо гарантиране на действието на Оперативна програма (ОП) „Околна среда”. В изготвянето и обсъждането й участваха вицепремиерът по управление на еврофондовете Меглена Плугчиева, министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов, министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, представители на Националното сдружение на общините (НСРОБ), експерти и депутати.

Според Расмусен с изготвянето на тази позиция е бил постигнат особено важен компромис, както от страна на държавата, така и от страна на общините, при разпределянето на отговорностите. По думите му в документа се запазва принципът за сътрудничество на общините на териториално равнище във ВиК-сектора, както и схемата на единната тарифа, съобщиха от кабинета на Плугчиева.

Меглена Плугчиева поясни, че обединената национална позиция съдържа въпроси, свързани с планирането, управлението и собствеността на ВиК-мрежата, с гарантирането на единна тарифа, както и с оперирането на ВиК-съоръженията. Вицепремиерът съобщи още, че националната позиция за водния сектор предвижда и редица законодателни промени, сред които изменения в законите за водите, за концесиите, за регионалното развитие и в търговския закон.

На 3 април в столицата предстои официалното откриване на офиса на инициативата за техническа помощ ДЖАСПЪРС, където общините ще получават консултации най-вече по проекти от ОП „Околна среда” и ОП „Регионално развитие”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:16 | 24.03.09 г.
fallback