fallback

ЕС одобри пакета от 5 млрд. евро за енергетика и текелекомуникации

Средствата трябва да бъдат усвоени до края на 2010 г., като това искане беше поставено от германския канцлер Ангела Меркел

10:39 | 20.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

По време на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС), която започна вчера, беше приет пакетът от 5 млрд. евро за финансиране на енергийни и телекомуникационни проекти като част от плана за стимулиране на европейската икономика, съобщава Bloomberg.

Средствата трябва да бъдат усвоени до края на 2010 г., като това искане беше поставено от германския канцлер  Ангела Меркел.

Участниците в срещата са постигнали съгласие относно списъка на проектите, които да бъдат финансирани с тези средства, както и относно принципите на разпределяне на средствата от заздравяващия инфраструктурата план.

С част от средствата най-вероятно ще бъде финансиран и тръбопроводът “Набуко”, който трябва да транспортира газ от Каспийския регион до Западна Европа.

Предвидените за енергийни и телекомуникационни проекти средства са част от 30-те млрд. евро, които ЕС смята да използва за борба с рецесията. Решението за приемането на пакета от 5 млрд. евро беше оставено на лидерите, след като по-рано през седмицата външните министри на ЕС не успяха да постигнат съгласие по приемането им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
fallback