fallback

Подадени са 18 проекта за винарския сектор за близо 11 млн. лв. до момента

По програмата за подпомагане на лозаро-винарския сектор, която стартира на 23 февруари, са предвидени 112 млн. евро

17:37 | 18.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

18 проекта от сектор „Вино” на обща инвестиционна стойност 10,715 млн. лв. са постъпили до момента в ДФ „Земеделие”, стана ясно при откриването на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2009” в Пловдив, съобщиха от Министерство на земеделието.

По Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2008/2009 – 2013/2014 г. са предвидени средства в размер на 112 млн. евро. Програмата стартира на 23 февруари тази година. Производителите и преработвателите на винено грозде ще получат значителна подкрепа и по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г.

Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор включва три мерки. Мярката “Застраховане на реколта” се прилага за първи път в България и цели чрез подпомагане да се поемат голяма част от разходите, които земеделските производители дават ежегодно за застраховане на реколта. Предвиденият бюджет за периода на действие на програмата е 10 млн. евро. Другите две мерки са “Промоция в трети страни” с предвиден бюджет от 11 млн. евро и “Преструктуриране и конверсия на винени лозя”, с предвидени средства в размер на 91 млн. евро.

Основните мерки за производителите на винено грозде по Програмата за развитие на селските райони са „Модернизиране на земеделските стопанства”, „Професионално обучение, информационни дейности и разпространяване на научни знания”, „Създаване на стопанства на млади фермери”, „Подпомагане на полупазарни стопанства”, „Създаване на организации на производители”, „Агро-екологични плащания” и „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”.

„Всички земеделски производители на винено и десертно грозде, чиито площи попадат в необлагодетелстван район, ще получават компенсаторни плащания за това, че работят при по-неблагоприятни условия за производство”, каза на откриването земеделският министър Валери Цветанов.

В края на 2008 г. в Националната лозаро-винарска камара са регистрирани 286 винени предприятия. Произведени са 137,9 млн. литра вино, като най-голям дял има производството на трапезни вина. По неокончателни данни износът на вино за 2008 г. е близо 112 млн. литра, което е почти 80 на сто от произведената продукция.

Във “Винария” се очаква да вземат участие над 313 фирми от 19 държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:18 | 09.09.22 г.
fallback