fallback

Агенцията по горите повишава прозрачността си с европроект за 702 хил. лв.

Проектът предвижда създаването на информационни центрове на територията на регионалните дирекции по горите в четири града

12:52 | 17.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

За една година – до февруари 2010 г., трябва да бъде осъществен проектът „Повишаване на прозрачността и отчетността в дейността на Държавната агенция по горите (ДАГ)“ на стойност 702 хил. лв.

Проектът по Оперативната програма „Административен капацитет“ е съфинансиран от Европейския социален фонд и се осъществява от ДАГ, съобщи председателят на агенцията Стефан Юруков, цитиран от БТА.

Проектът предвижда създаването на информационни центрове на територията на регионалните дирекции по горите в София, Стара Загора, Велико Търново и Варна, като последните три ще бъдат открити съответно на 18, 19 и 20 март.

Като целеви групи са предвидени и останалите административни структури на ДАГ - дирекции на природни паркове, горски семеконтролни станции и лесозащитни станции от същите региони.

Основната цел на проекта е регламентиране и осигуряване на прозрачност, по-добра отчетност и публичност на дейността на ДАГ и осигуряване на условия за предотвратяване на корупцията в държавния горски сектор.

Изготвяне на програма за работа на информационните центрове в София, Стара Загора, Велико Търново и Варна, актуализиране на националните стратегически горски документи, оптимизиране и допълване на интернет страницата на ДАГ, разработване на план за действие за повишаване на прозрачността и предотвратяването на корупцията в държавния горския сектор са сред дейностите, предвидени по проекта.

Ще бъде разработена също комуникационна стратегия на ДАГ за осигуряване на прозрачност и информиране на гражданите и бизнеса.

Планирани са две кръгли маси на тема „Етичен кодекс на служителите, работещи в структурите на държавния горски сектор - европейски практики“ и „Борба с корупцията и предпоставките за възникване на корупционни практики в държавния горски сектор“.

В понеделник стана ясно, че председателят на парламента Георги Пирински е разпоредил ДАГ да изпълни изискването на Закона за горите и да даде публичност на всички направени досега замени на частни с държавни гори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 22.08.22 г.
fallback