fallback

Прокуратурата ще повдига обвинения за несвършена работа по еврофондовете

Прокуратурата ще започне да повдига обвинения по „параграф 282 Б” за умишлено несвършена работа по еврофондовете, заяви Маргарита Попова от Върховна касационна прокуратура

16:45 | 17.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Прокуратурата ще започне да повдига обвинения по „параграф 282 Б” за умишлено несвършена работа по еврофондовете, заяви Маргарита Попова от Върховна касационна прокуратура и ръководител на звеното за борба със злоупотребите с европейски фондове.

Попова призова контролните звена в министерства и агенции да захранват прокуратурата с информация и анализи за злоупотреби с европейски средства. Според нея не било нормално да получава информация за нарушения от европейски структури, а не от българските контролни органи.

Маргарита Попова съобщи още, че е постигната договорка с новия ръководител на Фонд „Земеделие” за съвместна работа на прокурори и специалисти от фонда при проверки за усвояване на средства. Припомняме, че фондът подписа нови 220 договора за модернизация на земеделието за общо 94 млн. лв.

Спецзвеното за борба със злоупотребите с евросредства ще бъде укрепено с двама нови дознатели. Договорката е постигната с вътрешния министър Михаил Миков, каза прокурор Попова. Тя припомни, че звеното работи от 6 октомври 2008 г., като за три месеца и половина са внесени 23 обвинителни акта, а през последните 3 години делата за злоупотреби с европейски средства са били едва 11, съобщава информационният портал за еврофондове EuroFunds.bg.

На работна среща със спецзвеното към Върховната касационна прокуратура министърът по европейските въпроси Гергана Паси пък коментира, че смесените екипи от прокурори и разследващи полицаи са стъпка в правилната посока и това е отчетено в последния междинен доклад на Европейската комисия. Пред журналисти Гергана Паси уточни, че следващите месеци ще бъдат изключително важни. Тя също призова контролните механизми, които присъстват в отделните изпълнителни агенции и министерства, да активизират своята работа.

След излезлите миналата седмица междинни доклади на Европейската комисия стана ясно, че няколко страни-членки на Европейския съюз подкрепят възможността предстоящите през лятото доклади за правосъдието в България и Румъния да бъдат обвързани със спиране на европейските средства, ако не бъде постигнат напредък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:36 | 30.08.22 г.
fallback