fallback

Решават до дни за нов търг за магистрала „Тракия“

В случай че досегашните тръжни процедури бъдат отменени, новите ще бъдат насрочени през следващите няколко месеца

13:01 | 17.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

По всяка вероятност в близките дни ръководството на Националната агенция „Пътна инфраструктура“ (НАПИ) ще реши дали да бъдат проведени нови търгове за изпълнители на лотове 2, 3 и 4 на автомагистрала „Тракия“, каза изпълнителният директор на агенцията Янко Янков по време на транспортна конференция.

Той припомни, че с писмо преди няколко дни от Европейската комисия (ЕК) е препоръчано процедурите по въпросните търгове да бъдат прекратени и да бъдат насрочени нови процедури. Въз основа на това писмо, в което се казваше, че обявените условия по търговете са дискриминационни, Надзорният съвет на НАПИ е препоръчал на директора да прекрати тези процедури. В момента Янков разговаря с експерти по въпроса, заяви самият той.

По думите му НАПИ не е длъжна да се съобрази с препоръката на Брюксел, защото е самостоятелно юридическо лице, но на практика е добре да го направи предвид отпускането на европейски средства за строителството на пътища в България.

В случай че досегашните тръжни процедури бъдат отменени, новите ще бъдат насрочени през следващите няколко месеца.

Янков съобщи още, че вчера е получено от ЕК предварително писмо във връзка с проведения одит на агенцията през януари, в което като цяло оценката е положителна. В тази връзка той каза, че е обнадежден, че през месец март комисията ще излезе с решение за размразяване на средствата по предприсъединителните програми за строителство на пътища.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:11 | 04.09.22 г.
fallback