fallback

ЕК подкрепя спирането на еврофондове като стимул за реформи в правосъдието

Няколко страни-членки на ЕС подкрепят възможността предстоящите през лятото доклади за правосъдието в България и Румъния да бъдат обвързани със спиране на средства

18:08 | 13.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Няколко страни-членки на Европейския съюз подкрепят възможността предстоящите през лятото доклади за правосъдието в България и Румъния да бъдат обвързани със спиране на европейските средства, ако не бъде постигнат напредък, съобщава EUobserver.

Идеята се подкрепя от Европейската комисия (ЕК), както и от Германия, Франция, Великобритания, Холандия, Белгия, Финландия, Швеция, Дания и Австрия, пише още изданието.

Макар, че вчерашните междинни доклади не се отнасят до усвояването на еврофондовете в двете страни, заключенията показват, че България е положила повече усилия, след като й бяха спрени 500 млн. евро от предприсъединителните програми заради измами и корупция. Румъния, която се размина с такова наказание, според вчерашните доклади не е постигнала напредък.

Румънският посланик в ЕС Михнеа Моточ е отхвърлил пред EUobserver каквато и да била връзка между правосъдието и еврофондовете.

Германският евродепутат Ингеборг Грасле, член на комисията по бюджетен контрол, обаче е заявил за изданието, че ще отправи официално искане до ЕК да изготви специален доклад за фондовете за Румъния.

Що се отнася до България, предстоящата оценка на напредъка, която Комисията ще направи през лятото на 2009 г., ще покаже доколко страната ни е била в състояние да се справи с установените от Комисията недостатъци в реформата на съдебната система и да демонстрира убедителни и осезателни резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

За да докаже, че е налице системна и необратима промяна, България трябва да покаже, че е създала самостоятелно функционираща и стабилна съдебна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:31 | 20.08.22 г.
fallback