fallback

Масларова ще бори безработицата с още 48 млн. лв. по „Красива България"

По думите й ще бъдат разкрити около 14 000 работни места в областта на строителството

18:37 | 26.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството предоставя от допълнителната инвестиционна програма 48 мнл. лв. за реализиране на проекти чрез програмата „Красива България” и Социалноинвeстиционния фонд за 2009 г., съобщиха от социалното министерство.

Приоритет ще е изграждането на социални обекти - дневни центрове и центрове за деца, защитени жилища, домове за възрастни хора, детски ясли и градини. „Имаме 89 проекта само за изграждане на ясли и детски градини до момента”, каза министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.

По думите й ще бъдат разкрити около 14 000 работни места в областта на строителството. Според Масларова ще бъде осигурена и „бърза квалификация и преквалифиакция” в областта на социалната сфера за много хора и реализацията им там.

Проектът „Красива България” се изпълнява във всички общини на територията на страната, като на безработните, регистрирани в дирекциите „Бюро по труда”, се осигурява квалификационно обучение по строителни, туристически и други специалности, вследствие на което им се предоставя възможност да бъдат наети на изпълняваните по проекта обекти.

Приоритетно се финансират проекти в регионите, където са измерени по-високи от средните нива на безработица в страната.

Минимално изискуемото съфинансиране от бенефициентите е 50% от общата стойност на обекта, като се предоставят до 50% грантови невъзвръщаеми средства от проекта. Наред със строителните дейности, строителните фирми-изпълнители са длъжни да набират от бюрата по труда безработни, които участват в строителния процес и получават временна или постоянна заетост и строителна квалификация.

Проектът е иницииран от Програмата за развитие на ООН. Първоначално за него трябваше да бъдат отделени 10 млн. лв. за 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:46 | 31.08.22 г.
fallback