fallback

Нови злоупотреби по САПАРД

Сред измамите по ФАР пък са случаи със „ЗММ-Хасково“ и бившия кмет на Доспат

14:33 | 22.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Апелативната прокуратура в Пловдив разследва нови случаи на злоупотреби със средства от фондовете на ЕС. Това съобщи говорителят на прокуратурата в града Пенка Богданова, цитирана от БТА. Тя поясни, че става въпрос за 11 случая за злоупотреби със средства по програма САПАРД.

Досега прокуратурата е приключила с разследването на девет дела за злоупотреби със средства по фондовете на ЕС. По едно от разследванията на Окръжната прокуратура в Хасково материалите са изпратени по компетентност на Софийската окръжна прокуратура.

В хода на разследването на злоупотреба с 92 хил. евро по програма ФАР е доказано, че въпреки наличие на конфликт на интереси, парите са били отпуснати. Това е било достатъчно основание обвинението да прецени, че има замесени и длъжностни лица от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които е трябвало да отпуснат парите, добави Богданова.

Става въпрос за договор, сключен през ноември 2003 г. за усвояване на средства по програма ФАР от фирмата „ЗММ-Хасково“. Дружеството е трябвало да закупи с търг за доставчик нови машини за производството. Вместо това е имало търг само с други две дъщерни фирми на посоченото дружество.

Впоследствие три налични вече машини, след обмяна на документи и фактури между фирмите, се връщат като нови, след като парите от ЕС са били вече отпуснати.

В съда е внесено и дело за злоупотреби срещу бившия кмет на Доспат Красимир Долев. Той е получил по ФАР 162 хил. лева, за да изгради екопътеката Доспат-Борино-Гела. За целта е сключил няколко договора с изпълнители, между които и един договор с фирма на брат му.

Пътеката е била изградена, но има много несвършени строително-монтажни работи, е установила прокуратурата.

Обвинението срещу Красимир Долев е за безстопанственост. По това дело има обвинение и срещу друго лице за съставяне на документи с невярно съдържание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:24 | 05.09.22 г.
fallback