fallback

ЕК ни отпуска 3,7 млн. евро за интеграция на имигранти от трети страни

Общият бюджет на Европейския фонд за интегриране на граждани на трети страни за периода 2007—2013 г. е 825 млн. евро

14:11 | 22.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия прие многогодишната програма към Европейския фонд за интегриране на граждани на трети страни за България за периода 2007—2013 г. в размер на 3,7 млн. евро като вноска от Общността, заедно с първите две годишни програми за 2007 и 2008 г., съобщиха от комисията.

Сред проектите, финансирани по годишните програми за 2007 и за 2008 г. в България, фигурират курсове по езици и гражданска ориентация, както и обучения за придобиване на знания и умения, преглед на законодателството в областта на интеграцията и изграждане на капацитет на всички равнища на политиката и практиката в областта на интеграцията.

В рамките на програмата страната ни ще приложи „Общите основни принципи за политика на интеграция на имигрантите в Европейския съюз“ и ще разработи индикатори и методологии за оценка с цел оценяване на напредъка, адаптиране на политиките и на мерките и улесняване на координацията на сравнителното обучение.

Ще се наблегне и на изграждането на политически капацитет, координацията и изграждането на междукултурна компетентност в държавите-членки в рамките на различните нива и служби на управление, както и на обмяната на опит, добри практики и информация относно интеграцията между държавите-членки.

Европейският фонд за интегриране на граждани на трети страни е един от четирите финансови инструмента на общата програма „Солидарност и управление на миграционните потоци“, с която се насърчава равното поделяне на отговорностите между държавите-членки, възникнали от въвеждането на интегрирано управление на външните граждани и от прилагането на общите политики в областта на убежището и имиграцията. Останалите три фонда са Фондът за външните граници, Фондът за връщане и Европейският фонд за бежанците.

Европейският фонд за интегриране на граждани от трети страни подкрепя усилията на държавите-членки за подпомагане на гражданите на трети страни да изпълнят условията за пребиваване и за улесняване на тяхната интеграция в европейските общества, както и за подобряване капацитета на държавите-членки за разработване и прилагане на национални стратегии за интеграция във всички сфери на обществото, припомнят от ЕК.

Общият бюджет на фонда за периода 2007—2013 г. е 825 млн. евро. От тях 93% се разпределят между държавите-членки въз основа на броя легално пребиваващи граждани на трети страни. Останалите 7% се управляват пряко от ЕК и са предназначени за действия на Общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 06.09.22 г.
fallback