fallback

Бургас се готви да усвои 50 млн. евро за модернизация на градския транспорт

Общината ще получи безплатна техническа помощ за кандидатстване по ОП „Регионално развитие“. Очаква се подобна практика и за други градове

18:01 | 16.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Бургас ще получи безвъзмездна техническа помощ по програма „Джаспърс“ (JASPERS) за разработване на проект за цялостна модернизация на градския си транспорт. Помощта включва подготовка на апликационна форма на проекта за кандидатстване по ОП „Регионално развитие“. Цялата предпроектна подготовка ще приключи до края на 2009 г., а през 2010 г. реално Бургас ще кандидатства за финансова помощ в размер до 50 млн. евро, съобщават от местната администрация.

Предпроектната подготовка включва проучвания, изготвяне на ОВОС-и, същинско проектиране и други дейности.

Бургас е избран за пилотен град по проекта, като впоследствие и други общини у нас вероятно ще последват същата процедура.

В описанието на проекта за морския град се предвижда удължаване на тролейбусната мрежа с 19 км до комплексите „Славейков“ и „Изгрев“, закупуване на 20 нови тролея, поетапна подмяна на 100 стари с нови автобуси, изграждане на интегриран център за управление на градския транспорт, включително връзки към управлението на светофарните системи, поставяне на информационни табла по спирките на градския транспорт, внедряване на системи за електронно таксуване в автобусите и тролейбусите, подобряване материалната база на „Бургасбус“.

Предвидено е и евентуално изграждане на вътрешноградска железница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:22 | 03.09.22 г.
fallback