fallback

Няма надежда за връщане на загубените пари по САПАРД

От проверени общо 88 проекта по една от мерките по програмата 64 съдържат нередовни оферти

17:50 | 16.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Досега извършените проверки от Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) на Фонд „Земеделие” и програма САПАРД показват, че по мярка 2 на САПАРД са констатирани нарушения и едва ли ще има възможност ЕК да възобнови плащанията с европейски средства. Това коментираха за Investor.bg от кабинета на вицепремиера Меглена Плугчиева по повод информацията за открити нови нарушения по програмата.

Досега не е уточнено колко пари точно са спрени.

По тази мярка са проверени общо 88 проекта, 64 от тях съдържат нередовни оферти. При други 7 проекта, само една от общо трите оферти е редовна. За всички случаи, при които е установено, че съдържат нарушения, ОЛАФ е образувала дела и е предоставила информация на българските власти.

По отношение на програма САПАРД засиленият контрол и проверките на проекти ще продължат. Вицепремиерът Плугчиева очаква от ръководството на ДФ Земеделие максимална прозрачност и ускорено темпо на работа, най-вече при спазване на сроковете за разглеждане на проектите.

От месец юни 2008 г. насам на всеки две седмици по настояване на заместник министър-председателя по управление на европейските фондове, в ДФ „Земеделие” има мисии на ОЛАФ, които проверяват проектите по САПАРД, одобрени в периода от 2006 г. до юни 2008 г.

Генералният директор на ОЛАФ Херман Брюнер в последното си регулярно писмо от 23 декември 2008 г. до заместник министър-председателя Меглена Плугчиева изразява задоволство от постигнатите резултати на работната група и ръководството на ДФ Земеделие. Вицепремиерът Плугчиева е в непрекъснат контакт с директора на ОЛАФ и поддържа регулярна кореспонденция с него.

С цел да бъде засилен контролът, през август 2008 г. правителството създаде специална работна група по САПАРД, съставена от седем прокурори, представители на НСлС, ДАНС и ДФЗ, която съвместно с ОЛАФ извършва постоянни проверки на проекти по програма САПАРД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 20.08.22 г.
fallback