fallback

България може да си върне замразени евросредства?

Според European Voice Брюксел може да размрази 115 млн. евро за магистрала "Люлин"

15:06 | 15.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

България може да си върне замразени евросредства от Европейската комисия (EK) в размер на 115 млн. евро, пише днес онлайн изданието на базирания в Брюксел седмичник European voice.

Според автора на статията това може да стане най-рано през март, като става дума за спрени пари за пътища.

Коментарите на български анализатори пред Investor.bg за това дали е възможно да бъдат разблокирани спрени евросредства за България са противоречиви. Като цяло надежди в тази посока бяха изразени, но очакванията бяха това да не се случи скоро.  

В информацията на European Voice се казва, че Европейската комисия се надява да освободи спрените пари вследствие на знаци, че страната е направила реформи в агенцията си за пътна инфраструктура.

Размразяването на средствата, които бяха спрени заради опасения за корупция, биха дали политическо предимство на премиера Сергей Станишев за парламентарните избори през юни, коментира изданието.

115-те милиона първоначално бяха отпуснати на пътната агенция на България за изграждането на автомагистрала „Люлин“, проект, финансиран по програма ИСПА. Комисията обаче спря парите миналия юли, когато избухнаха корупционни скандали, в които беше намесено и името на Веселин Георгиев, тогавашния шеф на агенцията.

В понеделник в Брюксел бе проведена среща между представители на комисията, пътната агенция и българското правителство. Представители на ЕК планират да посетят България в края на януари, за да проверят на място дали ръководството на Национална агенция за пътна инфраструктура (НАПИ) е направила достатъчно подобрения, за да бъдат върнати парите. 

От думите на представител на ЕК става ясно, че от досега видените документи и проведени разговори Брюксел е по-скоро положително настроен за отблокиране на парите. Ако решението е положително, месец март ще е възможно най-краткият срок за освобождаване на средствата.

Ако положителното развитие стане факт, това ще е първият случай на успех на българското правителство при искания за възстановяване на спрени европари.

Общите замразени средства за България през миналата година бяха в размер на 486 млн. евро поради опасения за лошо управление и корупция. Парите са от различни европейски програми. Страната ни загуби окончателно 220 млн. евро от предпресъединителната програма ФАР.

Във вторник заместник-директорът на НАПИ Асен Антонов даде подробности за напредъка по осъществяваните инфраструктурни проекти по оперативна програма „Транспорт“. По думите му забавянията по някои проекти в момента се дължат на забавянето на отчуждителните процедури и недостатъчен административен капацитет. Вицепремиерът Меглена Плугчиева пък съобщи, че се подготвят промени в процедурите по всички оперативни програми, с което ще се постигне по-лесно кандидатстване за финансиране, както и засилване на контрола при изпълнение на финансирани проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:29 | 11.09.22 г.
fallback