fallback

Габрово иска от ЕС 10 млн. лв. за градска среда

Ще се обновява центърът на града, предвидени са нови паркинги, подлези, осветление

11:24 | 10.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 9,86 млн. лв. иска да получи Община Габрово по европейската програма „Регионално развитие” за създаване на привлекателна физическа среда в града, става ясно от съобщение на общината.

Тази седмица предложението за проекта е внесено за оценка в Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Идеята на общината е да се работи по обекти в широкия и идеален център на Габрово, като е включен участък между няколко големи улици, два подлеза за пешеходци, зелени площи, пешеходен мост над Янтра и междублокови пространства.

Сред предвидените нововъведения е изграждането на обществени паркинги встрани от главните улици. Планирано е и поставяне на енергоспестяващо улично осветление.

Общата стойност на ОП „Регионално развитие” до 2013 г. е близо 1,6 млрд. евро. Над 50% от тях са за устойчиво и интегрирано градско развитие. Бенефициенти по програмата могат да бъдат само публични институции и фирми (общини и сдружения на общини, общински или държавни предприятия, компании за обществен транспорт, лечебни и здравни заведения, социални и образователни институции, местни, регионални и национални туристически асоциации, Държавната агенция по туризъм, Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, областни администрации и др.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:02 | 20.08.22 г.
fallback