fallback

Сключените досега договори по оперативните програми са за 1,8 млрд. лв.

Реалните плащания за периода са близо 181,4 млн. лева

17:20 | 19.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Стойността на сключените договори по всички оперативни програми, както и по Програмата за развитие на селските райони от началото на 2007 г. до средата е декември е общо почти 1,79 млрд. лева, съобщи на специална пресконференция вицепремиерът Меглена Плугчиева.

Реалните плащания за периода са близо 181,4 млн. лева, като 140 млн. лв. от тях са по Програмата за развитие на селските райони, а по ОП „Рибарство”, която стартира в началото на декември, няма никакви сключени договори и плащания. От общи 44 приоритетни оси по оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони до момента са отворени 23 броя.

От началото на 2007 г. до юни 2008 г. сключените договори са били на стойност 79 млн. лева, а извършените плащания по оперативните програми – само 10 млн. лева.

Според направената прогноза за 2009 г. за изпълнението и плащанията по оперативните програми, през следващата година извършените плащания, вкл. авансовите, ще бъдат на стойност над 883 млн. евро. Предвижда се най-много плащания да има по оперативните програми „Регионално развитие” (над 204 млн. евро), „Околна среда” (над 184 млн. евро) и „Конкурентноспособност” (над 167 млн. евро).

Според индикативния бюджет на Програмата за развитие на селските райони за следващата година, директните плащания са на стойност 701 млн. евро. Посочените плащания се извършват след приключване на целия проект (или на част от него при големите инфраструктурни проекти) и представяне на съответните документи, като при определени условия са възможни и авансови плащания.

Вицепремиерът съобщи, че на 15 януари в България пристига одитна мисия на ЕК, която ще провери и препотвърди вече сключени договори по предприсъединителните програми за периода до юли 2008 г. Плугчиева потвърди, че по сключени договори по програма ФАР по финансовия меморандум от 2006 г. за пътна инфраструктура от бюджета ще бъдат отпуснати 56 млн. лева, тъй като акредитацията на две агенции по програмата беше отнета. Общо сключените договори по ФАР са на стойност 323 млн. евро, като договори на стойност 197 млн. евро са сключени преди присъединяването ни към ЕС, т.е. под прекия контрол на ЕК.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:42 | 05.09.22 г.
fallback