fallback

Подготвят европроект за 20 млн. лв. за индустриален маркетинг на България

Предвижда се сумата да бъде усвоена за три години

09:45 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Стоян Сталев. Снимка: БАИ

Българската агенция за инвестиции (БАИ) подготвя проект, с който ще кандидатства за средства по оперативна програма (ОП) Конкурентоспособност. Това съобщи пред журналисти изп. директор на агенцията Стоян Сталев. Проектът ще е за осъществяване на индустриален маркетинг на страната ни в чужбина.

Сумата, за която се кандидатства, е 20 млн. лв. и се предвижда да бъде усвоена за три години. В случай че проектът бъде утвърден, както се очаква, посочената сума ще покрива стойността на целия проект.

В момента според Сталев основните недостатъци, които е констатирала агенцията за инвестиции във връзка с изискванията на чуждестранните инвеститори у нас, са свързани с недостатъчно добрата инфраструктура, и по-конкретно пътища и пристанища, правната сигурност, т.е. необходими са повече бързина и професионализъм, и бюрокрацията. В тази връзка Сталев коментира, че би трябвало да продължи намаляването на лицензионните режими, да се разшири обхватът на прилагането на принципа на т. нар. мълчаливо съгласие, а също така да се забрани на общините да въвеждат разрешителни режими на местно ниво.

Като недостатък бе изтъкната и емиграцията на квалифицирана работна ръка в чужбина. По неокончателни данни разликата между емигриралите в чужбина българи в трудоспособна възраст и върналите се в България за тази година ще бъде колкото за миналата – около 30 хил. човека.

Във връзка с предвиденото строителство на 20 индустриални зони за следващата година Стоян Сталев коментира, че това ще е важен фактор за привличане на чуждестранните инвеститори в условията на криза, тъй като традиционно инвеститорите предпочитат да строят на място с уредена инфраструктура. Той допълни, че има и инвеститори, като например големи металургични предприятия, които искат да са самостоятелни или около тях да има само съпътстващи производства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:14 | 13.09.22 г.
fallback