fallback

Одитирането на средствата от ЕС се отделя в агенция

Новата агенция ще е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити

17:37 | 05.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Дирекция „Одит на средствата от Европейския съюз" в Министерството на финансите ще бъде преобразувана в Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС" към министъра на финансите, съобщи правителствената информационна служба. 

Вицепремиерът Меглена Плугчиева съобщи миналата седмица, че това е една от препоръките на ЕК за подобряване контрола на изразходването на парите от еврофондовете.

Целта е засилване на контрола върху законността и редовността на разходите със средства от общността, укрепване на административния капацитет и функционална независимост на одитния орган, се посочва в съобщението на правителствения пресцентър.

Ведомството, което ще е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити, ще изпълнява специфични одитни дейности по фондовете и програмите на ЕС по Закона за вътрешния одит в публичния сектор. То ще се ръководи от изпълнителен директор, който ще се назначава от министъра на финансите, след съгласуване с премиера.

Постановлението за новата агенция ще влезе в сила от 1 януари 2009 г., като в срок до 18 декември тази година министърът на финансите трябва да внесе в Министерски съвет проект на устройствен правилник на изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:40 | 29.08.22 г.
fallback