fallback

Проекти за над 3 млрд. лв. планира пътната агенция за 2009 г.

По ОП Транспорт и Регионално развитие през 2009 г. се предвижда да бъдат усвоени общо 240-280 млн. лева

15:50 | 05.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиционната програма на Национална агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ) предвижда през следващата година да бъдат реализирани проекти за около 3,4 млрд. лева, каза в отговор на въпрос на Investor.bg председателят на Надзорния съвет на агенцията Иван Атанасов.

Проектите са главно по „Транзитни пътища-4” и „Транзитни пътища-5”, а също така и по оперативните програми „Транспорт” и „Регионално развитие”. От агенцията предвиждат по двете оперативни програми през 2009 г. да бъдат усвоени общо 240-280 млн. лева. Част от средствата, допълни Атанасов, ще дойдат от заеми от Световната банка и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), а всички останали – от държавния бюджет.

Беше съобщено, че през последните години има недостиг на средства за средни ремонти на пътищата (които се извършват на 5-8 години), поради което над половината от пътищата се нуждаят от среден ремонт. За да се навакса изоставането, би трябвало годишно да се ремонтират 2000-2400 км пътища.

От ръководството на НАПИ посочиха, че според тях е направено много за изпълнение на препоръките на ЕК и се надяват работата им да бъде оценена професионално при проверката в края на януари 2009 г., в резултат на което да бъдат възстановени плащанията по ИСПА за строителството на магистрала Люлин, която би трябвало да е готова до края на 2010 г.

При сключването на договори за строителство на първите два лота на магистрала „Тракия” са направени компромиси, каза още Атанасов. Той уточни, че става въпрос не за самата конкурсна процедура, а за условията в договорите, според които интересът на възложителя (държавата) не е добре защитен при евентуално неизпълнение на договореностите от изпълнителя. Отварянето на документите за третия лот ще стане през втората половина на декември.

НАПИ е върнала за преразглеждане 61 договора на свои областни управления за изпълнение на малки пътни обекти (ремонти и др.), които са оспорени от одиторите, стана ясно днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:53 | 10.09.22 г.
fallback