fallback

ЕП иска гарантиран достъп до финансиране за малки и средни фирми

Според евродепутатите малките и средни предприятия имат жизненоважно значение за икономиката на Европа, тъй като осигуряват над 100 млн. работни места

15:47 | 04.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Депутатите от Европейския парламент (ЕП) приеха днес резолюция относно мерките за подобряване на условията за малки и средни предприятия (МСП), включени в Акта за малкия бизнес в Европа. В нея те призовават Съвета да придаде задължителна юридическа сила на неговите разпоредби, като същевременно Комисията и държавите-членки трябва да гарантират достъпа до финансиране на МСП в условията на финансова криза. 

Актът за малкия бизнес (SBA) в Европа беше представен на 25 юни 2008 г. от Европейската комисия, като в него се съдържат 10 основни принципа за насърчаване на малките и средни предприятия в ЕС. Актът съдържа и четири законодателни инициативи, сред които предложение за нова регулация за изключване от режима за държавни помощи, нов статут за Европейското частно дружество и намалено ДДС за локално предлагани услуги. Съветът прие официално Акта на 1 декември 2008 г.

Според депутатите малките и средни предприятия (МСП) имат жизненоважно значение за икономиката на Европа, тъй като осигуряват над 100 млн. работни места, допринасят за икономическия растеж, представляват основен източник на иновации и насърчават равнопоставеността на половете и регионалното развитие.

Според текста на резолюцията, приета днес с 614 гласа „за“, 11 „против“ и 9 „въздържали се“, настоящата финансова криза е направила още по-очевидни недостатъците на действащата уредба за МСП и е засилила неотложността на ефективното прилагане на разпоредбите, които се съдържат в SBA, съобщават от европарламента.

Затова депутатите призовават Съвета да „придаде задължителна юридическа сила на неговите разпоредби, за да може той да окаже съществено положително въздействие върху средата за МСП“.

В заключение ЕП призовава Комисията и държавите-членки да не забравят „реалната икономика” в борбата с текущата финансова криза, като предоставят конкретна помощ за МСП чрез гарантиране на техния достъп до финансиране в настоящия критичен момент.

Във връзка с това депутатите приветстват новия пакет на Европейската инвестиционна банка, който предвижда 30 млрд. евро за кредити за МСП, както беше договорено от Съвета по икономически и финансови въпроси (ECOFIN), но според тях тази сума няма да бъде достатъчна за решаване на текущите проблеми по финансирането на МСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:32 | 07.09.22 г.
fallback