fallback

ЕК ни спряла парите по ФАР заради процедурите по обществени поръчки

Оценките на ЕК за спиране на средствата по ФАР не отчитат постигнатото напоследък, смята Плугчиева

17:12 | 03.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Основните проблеми, заради които ЕК ни спря 220 млн. евро по предприсъединителната програма ФАР, са провеждането на обществени поръчки и управление и изпълнение на проектите, заяви вицепремиерът Меглена Плугчиева пред парламентарната комисия по европейските въпроси, съобщи БТА.

В края на миналата седмица Плугчиева съобщи, че ще бъде изпратено писмо до ЕК, с което ще се пита какви са конкретните причини за спирането на 220 млн. евро по ФАР.

Сега вицепремиерът конкретизира, че в писмото като причини за спиране на средствата са посочени непоследователното и различно интерпретиране на разпоредбите на Закона за обществените поръчки; неадекватното структуриране на оценителните комисии; липсата на независим експерт в оценителните комисии; въвеждането на ограничителни изисквания в техническите спецификации; непълноценното функциониране при предварителния контрол при провеждане на обществени поръчки.

Сред аргументите на ЕК са и занижен или липса на контрол от страна на изпълнителната агенция върху изпълнението на проектите; неясен контрол върху действията и тръжните процедури; липса на надзор на строителните обекти; недостатъчно проследяване по подозрения за конфликт на интереси и нередности; недобро архивиране на документацията; недостатъчен административен капацитет.

Вицепремиерът е отбелязала днес, че посочените аргументи на комисията за невъзстановяване на акредитацията на ФАР се базират на констатациите и оценките на ЕК за периода юли 2007- юли 2008 г., като не се отчита постигнатото през последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:00 | 05.09.22 г.
fallback