fallback

Искаме обяснения от ЕК защо ни спря парите по ФАР

Другата седмица комисията ще ни проверява и за фонд Земеделие

13:09 | 29.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

България ще изпрати другата седмица запитване до Европейската комисия (ЕК) за това какви са конкретните причини за спирането на 220 млн. евро за България по предприсъединителната програма ФАР. Това каза днес пред журналисти вицепремиерът Меглена Плугчиева.

Тя очаква отговор в близките дни.

По думите й по ФАР „не са направени чудеса, защото за няколко месеца не може да се навакса изоставане от няколко години”, но очакванията са били напредъкът ни да бъде оценен.

Плугчиева посочи, че в запитването си до Брюксел ще отбележи и факта, че проекти на стойност 197 млн. евро от общо 323 млн. евро по финансовия меморандум по ФАР от 2006 г. са били договорени под контрола на делегацията на ЕК, тъй като тогава още не сме били членки на ЕС.

Вицепремиерът съобщи още, че напоследък е получила сигнали за нарушения по програма САПАРД, които се проверяват. Между сигналите има и такива за конфликт на интереси.

Другата седмица в България пристига мисия на ЕК за проверка на фонд Земеделие, за да бъде решено дали ще му бъде възстановена пълната акредитация, тъй като в началото на годината фондът бе поставен от комисията на изпитателен срок, добави Плугчиева.

От другата седмица пък ще бъдат назначени нови директори на Националната агенция за пътна инфраструктура (НАПИ) и на фонд Земеделие.

Следващата седмица също така трябва да приключи и укрепването на капацитета на централния одитен орган в Министерство на финансите. Той представлява дирекция към министерството, но по препоръка на Брюксел по всяка вероятност ще стане самостоятелна агенция към МФ, за да бъде максимално независим.

Вицепремиерът съобщи още, че се работи усилено по създаването на централна информационна система във връзка с оперативните програми и използването на средствата по еврофондовете. Вече работят определени модули от информационната система, но тя ще бъде изцяло готова до края на 2009 г. Изграждането й има изоставане с повече от година поради провалили се търгове и други причини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 02.09.22 г.
fallback