fallback

Усвоили сме едва 20 на сто от средствата по ИСПА за осем години

за оставащите две години от периода на действие на програмата България ще трябва да усвои останалите 80 на сто от средствата

15:58 | 28.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Едва 20 на сто от средствата по ИСПА са усвоени от България през първите осем години от действието на програмата, каза днес директорът на Главна дирекция „Регионална политика“ на Европейската комисия Жан-Мари Сейлер, цитиран от БТА.

Сейлер посочи, че за оставащите две години от периода на действие на ИСПА България ще трябва да усвои останалите 80 на сто от средствата, което според него е тежка задача.

България има най-високия икономически растеж за Европа и това е много положително, макар че този растеж бавно намалява, каза Сейлер. Той обяви, че според предложения пред Съвета на Европа план за възстановяване на икономиките от ЕС страните-членки на общността трябва да инвестират 170 млрд. евро в мерки, свързани с развитието на икономиката. 30 млрд. евро ще са от европейския бюджет.

Кохезионната политика на ЕС има за цел да намали различията между страните-членки на общността и по оперативните програми България ще получи крупна сума - 6,8 млрд. евро, за инвестиции във важни за нея области, припомни Сейлер. Трябва обаче да сме сигурни, че системата за разпределяне на средствата е надеждна, подчерта той. През последните месеци чухме лоши новини, това трябва да бъде поправено, добави той и даде висока оценка на усилията на вицепремиера Меглена Плугчиева за преодоляване на трудностите пред усвояването на парите по европейските фондове и програми.

България ще получи увеличаване на авансовите плащания по оперативните програми, както и по-интензивно изпълнение на проекти по Jaspers, каза още Жан-Мари Сейлер. Той посочи, че така страната ни ще може да противодейства на икономическата криза.

Трябва да се предприемат мерки за подпомагане на малките и на средните предприятия, както и действия в сферата на човешките ресурси, отбеляза още представителят на ЕК.

Сейлер отчете напредък в осъществяването на проекти по програмите „Конкурентоспособност“ и „Регионално развитие“, но посочи, че е разочарован от резултатите по ОП „Околна среда“, където в сравнение с други държави България е постигнала много малко. По ОП „Регионално развитие“ прекалено много се разчита на общините, а те нямат достатъчен капацитет, за да се справят с големи проекти, заяви Сейлер. По ОП „Транспорт“ има подготвен един основен проект - този за метрото в София, и никакви други, коментира още той.

Надявам се, когато се видим след шест месеца, да има конкретни действия от българска страна, неуспехът трябва да служи за урок, за да подобрим работата си, каза Жан-Мари Сейлер.

Директорът на Главна дирекция „Заетост“ в ЕК Дейвид Койн отбеляза, че за България е много важно в ситуацията на икономическа криза да инвестира в развитие на човешките ресурси, в обучение и в преквалификация на трудещите се. Той добави, че страната трябва да положи усилия и за интеграция и за обучение на малцинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:07 | 05.09.22 г.
fallback