fallback

Подадени са над 3000 проекта по Програмата за развитие на селските райони

Предлагат да се обсъди създаването на гаранционен фонд по Програмата за развитие на селските райони

17:16 | 26.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Приетите само за първите шест месеца от стартирането на Програмата за развитие на селските райони заявления са 3380 на обща стойност 1,09 млрд. лева, съобщи зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев по време на направения от Комитета по наблюдение пълен преглед на изпълнението на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 година за първата половин година от прилагането й, съобщиха от Министерството на земеделието.

Към 21 ноември по програмата са приети 1377 заявления по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” на инвестиционна стойност близо 800 млн. лева, от които с подписани договори са 322 проекта и одобрени разходи за над 209 млн. лева. Последните одобрени 42 проекта по програмата на стойност близо 25 млн. лева също предстои да бъдат подписани.

По мярката вече има 103 проекта, по които са подадени и заявки за авансово или окончателно плащане, е информиран още Комитетът за наблюдение от ръководството на Фонд „Земеделие”.

По мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” подадените заявления са 1665 на обща инвестиционна стойност близо 81,5 млн. лева, като подписаните договори са 456 със стойност на субсидията в размер на 22,2 млн. лева. По мярката има 5 проекта, по които са постъпили заявки за първото плащане.

По мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране” на стойност 1,8 млн. лева, са подадени 123 проекта, а по мярка 223 „Първоначално залесяване на неземеделски земи” на стойност 1,1 млн. лв., има подадени 25 проекта.

Изненадващо висока готовност за кандидатстване с пълна и добре окомплектована документация, според членовете на Мониторинговия комитет, има и по общинските мерки по програмата. Подадените проекти са 36 на инвестиционна стойност над 133 млн. лева по мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони”, и 32 проекта по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места”, на обща инвестиционна стойност над 54 млн. лева.

Относно възникнали проблеми с предварителното финансиране на проектите от страна на бенефициентите, одобрени по програмата, както и предвид настоящата световна финансова криза, е взето решение от името на Комитета за наблюдение да се представи предложение до вицепремиера по управление на европейските фондове Меглена Плугчиева за обсъждане възможността от създаване на гаранционен фонд по Програмата за развитие на селските райони.

Предложението предвижда, при евентуалното създаване на фонда, в него да се поканят за участие БНБ, Българската банка за развитие, Българската агенция за експортно застраховане и други финансови институции, които биха проявили интерес.

Създаването на такъв фонд би дало възможност на земеделските производители, преработвателните предприятия, малките предприятия от селските райони и другите бенефициенти по Програмата да си осигурят финансиране чрез кредити за изпълнение на проектите си, считат членовете на Комитета за наблюдение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:57 | 24.08.22 г.
fallback