fallback

ЕК предлага затягане на контрола на рибарството в ЕС

Ще са възможни и независими инспекции от риболовни инспектори на ЕК, без да се уведомява предварително съответната държава членка

15:29 | 14.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Днес Европейската комисия предложи нов регламент на Съвета, преработващ и засилващ системата за контрол на рибарството в ЕС, съобщиха от пресцентъра на ЕК. Резултатът ще бъде напълно модернизирана система за инспекции, наблюдение, контрол, надзор и правоприлагане на правилата на Общата политика в областта на рибарството (ОПОР) по цялата пазарна верига - от улова до търговеца на дребно.

Съгласно предложената нова система всички държави членки ще трябва да инспектират дейностите по цялата пазарна верига на риболовните продукти, включително разтоварването на суша, преработката, транспорта и пускането в продажба.

Използването на модерни технологии за инспекции като спътниковата система за наблюдение на корабите, електронния дневник и докладването на данните за улова по електронен път трябва да бъде увеличено. Ще бъде въведена всеобща система за проследяване на риболовните продукти, която ще позволи проследяването на всички рибни и риболовни продукти по цялата пазарна верига.

Другите обхванати нови области включват наблюдението от страна на държавите членки на определени критерии за управление на флота като риболовния капацитет и мощността на двигателя на кораба. Ще се въведе също и нова схема за наблюдение в морето.

Предложеният регламент разширява обхвата на инспекциите от страна на националните риболовни инспектори на държавите членки, тъй като позволява инспекциите на риболовните кораби да се извършват извън водите или територията на инспектиращата държава членка. Ще са възможни също независими инспекции от риболовни инспектори на ЕК, без да се уведомява предварително съответната държава.

Предложеният регламент ще въведе и хармонизирани възпиращи санкции в целия ЕС, основани на икономическата стойност на съответния улов. Друго основно нововъведение е предложението за система от наказателни точки за нарушенията, извършени от капитани на риболовни кораби, която в крайна сметка ще води до автоматично отнемане на разрешителното след извършването на определен брой нарушения.

Предвидени са и мерки срещу държавите членки, които не се придържат към правилата на ОПОР, и когато това е причинило вреда на рибни запаси. Тези мерки включват възможността за временно спиране или намаляване на финансовата помощ от ЕС – каквито са средствата по стартиралата преди дни у нас ОП „Рибарство” на обща стойност 106 млн. евро. Други наказателни мерки са забраната на риболовни дейности, приспадане от квотите и отказ за прехвърляне или размяна на риболовни квоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:38 | 06.09.22 г.
fallback