fallback

Одобриха официално плащанията на площ и субсидиите за млекопроизводителите

Общият размер на одобрените от ЕК доплащания е 141 млн. евро, а максималният размер на хектар - до 47,5 евро.

10:29 | 14.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Национални доплащания към директните плащания за 2008 г. в размер на 147 млн. лв. за земеделските производители и 60 млн. лв. за подпомагане на млекопроизводителите по одобрена схема от ЕК, одобри правителството, съобщиха от Министерството на земеделието.

За да получи право да изплаща националните доплащания, Министерството на земеделието поиска и получи одобрението на Европейската комисия. По-конкретно ЕК одобри искането на България за схема на национални доплащания на хектар за 2008 г., като общият размер на одобрените доплащания е 141 млн. евро, а максималният размер на хектар - до 47,5 евро.

За подпомагане с национални доплащания към директните плащания могат да кандидатстват производители, за площи, допустими за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ, с изключение на площите, заети с винени лозя, малини и ягоди за преработка, тютюн (за които съществуват други схеми и източници за подпомагане) и постоянно затревените площи.

Средствата в размер на 60 млн. лв. за млекопроизводителите в България се отпускат, за да компенсират неблагоприятните климатични условия в страната през 2007 г., които се отразиха най-тежко върху животновъдството, и особено върху млечното животновъдство.

Министерството на земеделието и храните представи искането за две допълнителни схеми за подкрепа чрез национални доплащания за краве мляко и овце-майки. Тези схеми ще позволят на селскостопанските производители от животновъдния сектор, включително тези, които не обработват земя, да получат подпомагане в говедовъдството на база индивидуална млечна квота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:19 | 19.08.22 г.
fallback