fallback

Проектите по ОП Административен капацитет от София са за близо 78 млн. лв.

Сега централната, областните и общинските администрации могат да се състезават с проекти за усвояването на 10 млн. лева по процедурата „Подобряване на обслужването за гражданите и бизнеса, в това число чрез развитие на електронното управление“

17:13 | 11.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Общата стойност на одобрените за финансиране проекти по оперативната програма „Административен капацитет“ от София и областта е 77,97 млн. лева, съобщи пресцентърът на Министерството на държавната администрация и административната реформа.

От тази сума над 18,246 млн. лева са преведени по сметките на бенефициентите. Това са неправителствени организации, държавни институции и органи на съдебната власт.

До момента общо одобрените проекти по програмата са на стойност 108,386 млн. лв., от които са изплатени близо 22,5 млн. лева.

Стойността на спечелилите проекти само от София е 40,67 млн. лева, като от тях са усвоени над 5,122 млн. лева. Към това се добавят и над 46 хил. лева изплатени средства към община Копривщица. Спечелилият европейско финансиране проект там е на стойност 233 262 лева.

Днес министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев откри информационен ден по програмата за държавната администрация. Експертите от Управляващия орган на програмата представиха един от двата нови конкурса за проекти, които започнаха на 30 октомври.

Министър Василев връчи грамоти на новите бенефициенти от държавната администрация по процедурите от месец май тази година. Тогава централната, областните и общинските администрации можеха да се състезават за 20 млн. лева с проекти по две процедури. От подадените общо 145 проектни предложения за финансиране бяха одобрени 28 проекта на обща стойност 19,635 млн. лева.

Сега централната, областните и общинските администрации могат да се състезават с проекти за усвояването на 10 млн. лева по процедурата „Подобряване на обслужването за гражданите и бизнеса, в това число чрез развитие на електронното управление“. Процедурата има за цел създаване на качествени и насочени към потребителя административни услуги и развитие на електронното правителство.

Минималната стойност на проектите е 250 000 лева, а максимална стойност няма. Срокът за изпълнение е 18 месеца, като срокът за подаване на проектните предложения е 30 януари 2009 г.

Могат да бъдат финансирани проекти, които предвиждат облекчаване на административните процедури при обслужването на хора с физически увреждания или въвеждане на механизми за обратна връзка относно качеството на предоставяните административни услуги и измерване на удовлетвореността на гражданите и бизнеса от тях. По процедурата биха могли да се финансират дейности за развитие на електронното правителство и електронните услуги, както и въвеждането на системата „едно гише“.

Срокът за задаване на въпроси по процедурите във форума на сайта на програмата на адрес www.opac.government.bg е 14 януари 2009 г., а срокът за отговор е 19 януари 2009 г. Според практиката досега там предварително са публикувани всички необходими документи за кандидатстване, както и специално създаденото от Управляващия орган на програмата Ръководство за бенефициенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:14 | 11.11.08 г.
fallback