fallback

Европейските фондове – добра алтернатива за бизнес финансиране

За разлика от традиционния бизнес кредит, заемите по европроекти се отпускат по-лесно и може да се договори по-ниска лихва

10:26 | 10.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските фондове се превръщат в един от основните източници за бизнес финансиране при сегашната тенденция за затягане на кредитирането. Това посочват от компанията за кредитни консултации „Бест Кредит България”.

При завишените изисквания за отпускане на бизнес кредити в последните месеци финансирането от европейски фондове е добра алтернатива за фирмите да реализират инвестиционните си планове, смятат от компанията. Фирмите могат да получат от 30% до 65% от стойността на инвестицията си под формата на безвъзмездна субсидия.

За да използват предвидените по различни програми европари, компаниите кандидатстват с проект, който се одобрява от европейска комисия. Одобрените проекти се реализират с помощта на банкови кредити. За разлика от традиционния бизнес кредит, заемите за одобрени проекти се отпускат по-лесно и може да се договори по-ниска лихва.

„От полза за фирмите е те да получат професионална помощ не само при кандидатстването с проекта, но и при договарянето на най-изгоден кредит”, коментира Пламен Пейчев, управител на „Бест Кредит България”

До края на 2015 г. на България й предстои да усвои близо 7 млрд. евро европейски фондове. Основният източник за финансиране са структурните фондове, по които в момента са отворени процедури за набиране на проектни предложения по оперативните програми „Конкурентоспособност”, „Развитие на човешките ресурси”, „Програма за развитие на селските райони”, както и други програми, финансирани от Министерство на икономиката и енергетиката и Министерство на земеделието и храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
fallback