fallback

Започва прием на документи за инвестиции в земеделски и горски продукти

Финансова помощ по мярката се предоставя за извършване на инвестиции в секторите, свързани с преработка или маркетинг на мляко и млечни продукти, месо и месни продукти; плодове и зеленчуци и др.

08:35 | 03.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

В областните разплащателни агенции от днес започва приемът на документи за кандидатстване по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“ от Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от ДФ „Земеделие“.

Мярката е насочена към подпомагане на инвестициите за преодоляването на структурните проблеми в хранително-преработвателната и горската промишленост.

Финансова помощ по мярката се предоставя за извършване на инвестиции в секторите, свързани с преработка или маркетинг на мляко и млечни продукти, месо и месни продукти; плодове и зеленчуци; пчелен мед; зърнени, мелничарски и нишестени продукти; растителни и животински масла и мазнини; технически и медицински култури, включително маслодайна роза и билки; готови храни за селскостопански животни (фуражи); гроздова мъст, вино и оцет; производство на енергия чрез преработка на растителни и животински продукти от първична и вторична биомаса.

Подкрепата по мярка 123 се предоставя и за инвестиции, за да се постигне съответствие с нововъведени стандарти на Общността само за микропредприятия. В този случай ще се осигурява инвестиционна подкрепа за въвеждане на стандарта за не повече от 36 месеца от датата, на която стандартът става задължителен за предприятието.

Подкрепа ще се предоставя само за изграждане или модернизиране на лаборатории, които са собственост на кандидатстващото предприятие, разположени са в негова сграда и се използват за собствените продукти на предприятието.

По мярката могат да кандидатстват всички физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, които са микро-, малки и средни предприятия, включително пазари на производители. Могат да кандидатстват и междинни предприятия, които не са микро, малки и средни, но са с по-малко от 750 работници или с оборот, по-малък от 200 млн. евро.

Размерът на помощта е в рамките на 50 на сто от общите одобрени инвестиционни разходи за микро-, малки и средни предприятия и 25 на сто от общите одобрени инвестиционни разходи за междинни предприятия.

Минималният размер на общите допустими инвестиционни разходи за един проект е левовата равностойност на 10 000 евро, а максималният - левовата равностойност на 4 000 000 евро на общите допустими инвестиционни разходи за целия период на изпълнение на Програмата за развитие на селските райони за един ползвател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:42 | 04.09.22 г.
fallback