fallback

ЕК ще плаща за модернизация на риболовните ни кораби, ако намалим флота

Ако страната ни реши да се възползва от възможността, до края на годината е необходимо да се направи план за управление на риболовния флот

14:54 | 31.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) ще плаща до 60% от разходите за модернизация на риболовни кораби у нас. Това обясни днес в Созопол Антонио Гутиерес от генералната дирекция „Рибарство и морски въпроси“ към Европейската комисия.

В курортния град той се срещна с представители на фирми от бранша от областите Варна и Бургас, предаде БТА.

Гутиерес поясни, че субсидиите за плавателните съдове обаче ще могат да се използват, ако страната ни намали риболовния си флот с 30%. Това трябва да стане по силата на регламент 744/2008 на Европейската общност.

Документът важи за всички страни-членки, задължителен е, но при неизпълнението му няма предвидени санкции. По този регламент Европейската комисия ще отпусне още 600 млн. евро към парите по оперативната програма за рибарство и аквакултури.

Ако страната ни реши да се възползва от възможността, до края на годината е необходимо да се направи план за управление на риболовния флот.

Регламентът позволява модернизация и оборудване на кораби, както и унищожаване на стари и покупка на нови. Новите плавателни съдове обаче задължително трябва да са с по-малка мощност в контекста на общите действия на Европейския съюз за намаляване на риболовните усилия.

Големи компенсации се предвиждат и за тези, които окончателно се откажат от риболова и се заемат с друга дейност, обясни още Гутиерес.

Според него регламентът ще подпомогне и ще компенсира хората в бранша, които пострадаха от поскъпването на горивата в началото на лятото. От мярката, която предлага Европейската комисия, вече са се възползвали в Гърция и в Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:46 | 08.09.22 г.
fallback