fallback

Договори за над 1 млрд. лв. сключиха по оперативните програми за 4 месеца

На най-голяма стойност са договорите, сключени по ОП Транспорт – 6 договора за 494 млн. лв.

15:49 | 06.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

По седемте оперативни програми за времето от май до края на септември са сключени 1479 договора на обща стойност близо 1,2 млрд. лв., съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева.

На най-голяма стойност са договорите, сключени по ОП Транспорт – 6 договора за 494 млн. лв. По ОП Регионално развитие са сключени 99 договора за 237 млн. лв., по ОП Конкурентоспособност – 299 договора за 194 млн. лв., по ОП Административен капацитет – 159 договора за 75 млн. лв., по ОП Околна среда – 9 договора за 1,4 млн. лв., по ОП Човешки ресурси – 689 договора за 49,8 млн. лв., а по програмата за Развитие на селските райони – 204 договора за близо 140,4 млн. лв.

Централният управляващ орган на програмите Конкурентоспособност, Административен капацитет и Човешки ресурси е готов с оценката за съответствие и другата седмица тя ще бъде изпратена в Европейката комисия, каза Плугчиева.

По останалите 4 програми изготвянето на оценката ще приключи до 7 ноември, а срокът, за който ЕК трябва да одобри националната оценка или да изпрати своя мисия за оценка, е 3 месеца.

Има напредък по отношение на прозрачността и по-бързата оценка на проектите по предприсъединителните програми ФАР, ИСПА и Сапард, каза Плугчиева. Другата седмица в ЕК ще бъдат изпратени докладите с проверките по ФАР, включително и заключенията на одитните компании KPMG и Deloitte.

В момента в Държавен фонд Земеделие има направени 656 заявки за плащания по Сапард, като месечно се обработват 60-70 проекта.

Относно забавянето по оперативните програми Плугчиева подчерта, че то е особено осезаемо при Агенцията по рибарство и аквакултури, където тепърва започва оценката за съответствие. Не вървят гладко нещата и при Национална агенция Пътна инфраструктура. Там е приключило преструктурирането, но се бави изготвянето на апликационните форми за магистралите Струма и Марица.

Необходима по-голяма активност от страна на Министерство на околната среда и водите по отношение на ОП Околна среда, посочи Плугчиева. Тя съобщи, че днес програма Jaspers е одобрила апликационната форма на проекта за софийското метро, който е на стойност 296,5 млн. евро.

Зам.-министърът на финансите Любомир Дацов съобщи, че с вицепремиера е обсъждан и въпросът за ускоряване влагането на публични средства в инфраструктура, тъй като заради световната финансова криза има отлив на средства от частния сектор.

Дацов прогнозира, че икономическият ръст на страната ни за следващата година ще намалее с 1,5-2 процентни пункта, като се има предвид, че за тази година се очаква той да възлезе на около 7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:36 | 21.08.22 г.
fallback