fallback

Общини ще кандидатстват за средства от ЕС за подобряване на градската среда

Безвъзмездната финансова помощ, която може да бъде предоставена за реализирането на един одобрен проект е в рамките между 1 млн. лв. и 10 млн. лв.

10:36 | 20.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) стартира две нови схеми за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на общините по Оперативна програма (ОП) „Регионално развитие” за „Подкрепа за подобряване на градската среда”, съобщиха от МРРБ.

Дейностите, които ще могат да получат подкрепа, включват изграждане, рехабилитация и възстановяване на: зони за обществен отдих (паркове, зелени площи, детски площадки); пешеходни алеи и тротоари; обществени паркинги встрани от главни улици.

Финансова помощ ще бъде отпускана и за проекти за въвеждане на енергоспестяващо улично осветление и поставяне на осветление на паркови площи, охранителни системи за наблюдение на обществени места и др.

Другата група проекти, които ще бъдат финансирани по тези схеми, са за създаване на достъпна архитектурна среда, включително подобряване на достъпа за хора с увреждания до административни общински сгради.

Проектите ще се изпълняват на територията на България, като според условията за отпускане на средства могат да кандидатстват 86 общини, предимно по-малки. Документи ще се приемат от МРРБ до 5 януари 2009 г.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по схемите е 244,1 млн. лева, като националното съфинансиране е 15% от сумата. Безвъзмездната финансова помощ, която може да бъде предоставена за реализирането на един одобрен проект, е в рамките между 1 млн. лв. и 10 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:35 | 20.08.08 г.
fallback