Единствената в Европа ферма за тихоокеанската сьомга заработи в началото на 2016 г. близо до София, в самоковското село Горни Окол. Наричана още кохо сьомга, рибата, според собствениците на предприятието, има ценни качества и се отглежда в екологично чиста среда.
Идеята се заражда още преди седем години в семейството на един от собствениците на Cohofarm Валери Милованов, който е и управител. По образование той е строителен инженер и до 2011 г. е имал бизнес в сферата на строителството, с който приключва и започва новото начинание с колеги и приятели.
Проектирането и получаването на всички необходими разрешителни от институциите, както и кандидатстването по европроект, отнемат около 4 – 5 години.
Кой точно вид риба да се отглежда от компанията и по каква технология - това решава консултантът по аквакултури от Канада Даниел Стечи.
„През януари 2016 г. фермата беше въведена в експлоатация и сега сме на етап реализация на продукцията“, казва Валери Милованов. Стопанството се намира изцяло в ремонтирана постройка на бившето агростопанство в селото.
Валери Милованов обяснява, че междувременно той и другите двама собственици, Георги Софиянски и Георги Стефанов, е трябвало да преодолеят много трудности и дейността да се съгласува с редица институции, включително и с БАН, тъй като в България започва вносът на нов вид риба, който не се среща тук.