fallback

Система за мониторинг ще следи водите на Искър в реално време

Финансирането е от оперативна програма „Околна среда“

17:50 | 17.11.16 г.

Модерна система ще следи река Искър и притоците й, както и големите язовири в нейното поречие, в реално време и ще предупреждава населението при опасност от наводнения. 

Средствата в размер на 7 млн. лв. се предоставят по оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Изпълнител на проекта е дирекция „Управление на водите“  в екоминистерството. Заповедта за предоставяне на безвъзмездната помощ за пилотния проект беше подписана днес от министъра на околната среда в оставка Ивелина Василева, съобщи МОСВ.

В рамките на проекта ще се изградят пунктове и станции за мониторинг на нивото на реката, количеството на валежите и снеготопенето. Ще се получава и информация за големите язовири. Данните ще постъпват в център, където ще се обобщават и ще се предлагат решения. Системата ще дава информация на институциите и населението не само за рисковете от наводнение, но и от засушаване. Целта е да се повиши готовността за реакция при настъпване на природни бедствия. Поречието на Искър и притоците й са избрани за пилотния проект, тъй като там са концентрирани многобройно население и индустриални производства. Срокът за изпълнение на дейностите е 4 години.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:10 | 11.09.22 г.
fallback