fallback

През октомври започва прием на проекти за инвестиции в стопанствата

Намалените приходи ще повлияят върху инвестиционните намерения, заяви министърът на земеделието

11:08 | 31.08.16 г.

През първата половина на октомври започва приемът по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., заяви министърът на земеделието Десислава Танева пред „Фокус“.

В момента тече общественото обсъждане на промените в наредбата, която урежда правилата за прилагането на подмярката, която ще е с бюджет 237 млн. евро. 

„Програмата за развитие на селските райони не е единствената възможност фермерите да си закупят земеделска техника, но тя наистина оказва решаващо влияние“, коментира министърът.

Танева посочи, че въпреки закупуването на нови машини, на практика между 70 и 80% от инвентара е над 10-годишен. Сега по думите й трябва да бъдат отчетени и рекордно ниските цени на продукцията на земеделските стопани. Най-сериозен е спадът при пшеницата – около 13 до 15% спрямо миналата година. Въпреки рекордния добив тя очаква намалените приходи да повлияят на инвестиционните намерения на земеделските стопани.

Танева поясни, че при предстоящия прием на проекти половината от бюджета е за инвестиции в земеделска техника, а другата половина е за технологии за производство на селскостопански продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 11.09.22 г.
fallback