fallback

Меглена Кунева разпореди проверка на 62 европроекта по програмата за наука

Проверката е заради сигнал на неправителствена организация

15:16 | 14.06.16 г. 1

Министърът на образованието Меглена Кунева разпореди проверка на 62 одобрени проекта по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Проектите са за подкрепа на предучилищното възпитание на деца в неравностойно положение, съобщи днес Кунева на пресконференция.

Общият бюджет на приема е 20 млн. лева. Проверката започва след сигнал на Национална мрежа за децата, информира Министерството на образованието.

На 3 юни на сайта на Министерството на образованието са качени одобрените 62 проекта по процедурата. За да бъдат сключени договори, те трябва да минат на допълнителна проверка. 

На 10 юни обаче, още преди започването на тази допълнителна проверка, във ведомството е получен сигнал от Национална мрежа за децата, че три от класираните проекти будят съмнение. Те са на сдруженията с нестопанска цел „Детски свят – щастливо бъдеще“, „Детско царство“ и „Детски усмивки“.

Сдруженията са регистрирани в един град, две от тях - на един и същ адрес, и са създадени много скоро след обявяване на насоките за кандидатстване през август 2015 г. В управителните им съвети участват едни и същи лица.

Впечатление прави и фактът, че сумата на проектите е доста сходна – около 500 хил. лева. Кунева посочи, че на пръв поглед и самите проекти са сходно написани.

„За мен като юрист това е заобикаляне на закона – едни същи хора, били те на различни позиции, да кандидатстват. В насоките за кандидатстване е записано ясно, че една организация може да е водеща само веднъж“, каза още министърът.

Проверката ще обхване цялостната процедура по оценка и ще включи всички 62 кандидата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 11.09.22 г.
fallback