fallback

Туристическият бранш може да бъде стимулиран по европрограма

Готови сме да създадем специална схема по ОП „Развитие на човешките ресурси“ за нуждите на туристическата индустрия, заяви Ивайло Калфин

14:01 | 15.04.16 г.

Министерството на труда има готовност да създаде специална схема по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР) за нуждите на туристическия бранш. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който откри дискусия във Варна, посветена на възможностите, които Европейският социален фонд предоставя за стимулиране на туристическия бранш у нас, чрез ОП РЧР.

„Чрез програмите за обучение целим квалификация и устойчивост на работната ръка в туризма“, заяви министърът, цитиран от пресцентъра на министерството. По думите му целта е да се насочат европейски средства за реализиране на модерни програми за квалификация и трайна заетост.

Калфин отбеляза, че за съжаление голям процент от безработните, към които са насочени тези програми, са с ниско или без образование. „Те трябва да се ограмотят, обучат и да им се създадат трудови навици, което е голямо предизвикателство“, каза министърът. 

Министърът определи като дългосрочен ангажимент на държавата и бизнеса задържането на обучените кадри в България.

„Тази цел не може да се постигне бързо и лесно, но не бива да „изпускаме“ хора с квалификация да напускат нашия пазар на труда“, каза социалният министър. Той припомни, че само през миналата година в Гърция са били включени в сезонна заетост 100 хиляди българи. И призова към усилия на тези хора да се предоставят привлекателни условия за работа в България.

По мнение на Калфин потенциал за кадри в туристическия бранш може да се търси измежду тези 80-100 хиляди българи, които всяка година са заети със сезонна работа в Гърция, основно в туризма и селското стопанство.

Вицепремиерът беше категоричен, че мерките в сферата на заетостта по оперативната програма за човешки ресурси трябва да ангажират финансов ресурс както на държавата, така и на работодателите. „По този начин ще можем да създадем трайна заетост, а не просто да похарчим определена сума публични средства“, подчерта той.

Министерство на труда и социалната политика е готово да помогне на работодателите от туристическия сектор да намерят подходящи кадри за работа, увери Калфин.

„Усилията ни са насочени към обучението на кадри, от които бизнесът има нужда. За това и приоритет за нас е развитието на професионалното обучение“, поясни вицепремиерът. Той допълни, че в мерките за заетост приоритетно се включват хора от най-уязвимите групи на пазара на труда - младежи, хора в предпенсионна възраст и такива с увреждания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 12.09.22 г.
fallback