fallback

ЕК е възстановила на България 700 млн. лева през март

Страната не е изпаднала в дългова спирала, според финансовия министър Владислав Горанов

12:08 | 01.04.16 г.

Само през месец март Европейската комисия (ЕК) е възстановила на България 700 млн. лева. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутатите от БСП Румен Гечев и Корнелия Нинова за фискалната политика и публичните инвестиции за стимулиране на икономиката.

Горанов отхвърли опасенията на Нинова, че се трупат резерви – от допълнителни постъпления в хазната и от допълнителния изтеглен дълг, заради вероятност от невъзстановяване на евросредства, които да се наложи да се изплащат от бюджета.

Той призна за „някои неудачи в някои проекти“, заради които са наложени финансови корекции, но подчерта, че риск от спиране на еврофондовете няма.

В отговора си на въпроса на Гечев финансовият министър посочи, че фискалната политика има за цел да постигне по-висок растеж и заетост в краткосрочен план, но и дългосрочна устойчивост, така че да не се обременяват поколенията с финансови задължения. Затова и фискалната политика, според министъра, трябва да е неутрална спрямо икономическия цикъл в средносрочен план.

Целта е през следващата година структурният дефицит да бъде намален до 1% от БВП, за да се постигне дългосрочна устойчивост, посочи Владислав Горанов.

Той подчерта, че се търсят решения за оптимизиране и повишаване на ефективността на системите на здравеопазването, на образованието и пенсионната система, както и се осъществяват инвестиции в инфраструктура и технологии, намаляват се бариерите пред бизнеса, инвестира се в обучение, развитие на пазара на труда и т.н., така че да се развива и икономиката.

Корнелия Нинова обвини Горанов, че не е отговорил на въпроса какви са решенията на проблемите, а е изнесъл лекция по макроикономика. Според нея финансовата и икономическа политика на правителството води България към катастрофа, защото се взимат нови и нови заеми, а същевременно се трупат излишъци.

Социалистката посочи, че пари има, но попита къде са, защото ги няма в икономиката, хората продължават да обедняват, потреблението пада, няма инвестиции, а очакванията за растежа на правителството и европейските власти се разминават сериозно.

Нинова попита Горанов дали е вярно, че се трупат резерви, защото Брюксел няма да възстанови средства заради случаи на корупция при обществените поръчки. Тя поиска и финансовият министър да даде отчет как са се изхарчили допълнителните 2,5 млрд. лева, заложени за капиталови разходи в бюджета за тази година.

Горанов отговори, че инвестиционната програма се изпълнява, като част от средствата са разпределени и за въоръжение. Той припомни, че от тези пари 600 млн. лева са под условие, защото са очакваните постъпления от концесията на Летище София. Ако тя бъде осъществена, средствата ще се пренасочат към железниците.

Корнелия Нинова внесе подписка от името на 50 депутати с искане за дебат за финансовата политика на правителството, който ще се състои следващия петък от 11 ч. вместо парламентарния контрол.

Горанов отхвърли и обвиненията на депутата Велизар Енчев, че България влиза в дългова спирала, както наскоро коментира бившият финансов министър Симеон Дянков. Министърът посочи, че основната предпоставка за поемането на нов дълг е потребността от осигуряването на средства за рефинансиране на старите дългове и на дефицита, както и поддържането на фискалния резерв като ликвиден буфер.

Финансовият министър увери, че заложените в бюджета дългови лимити се съблюдават стриктно, а буферът е определен да се ползва за евентуални програми за финансова стабилизация и спасяване на финансови институции.

Горанов подчерта, че не се предполага да има дългова спирала, защото лихвените разходи в момента са на ниско ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:58 | 10.09.22 г.
fallback