fallback

От есента бизнесът ще има достъп до кредити за 600 млн. евро

България е сред първите, осигурили ресурс за подкрепа на предприемачеството, коментира Божидар Лукарски

13:56 | 31.03.16 г. 4

Оперативната програма "Инициатива за МСП" е силен инструмент за насърчаване на развитието на малките и средните предприемачи в страната. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски в началото на информационна среща по повод на откриването на новата оперативна програма.

Бюджетът на програмата е в размер на 102 млн. евро, а страната ни е сред първите, осигурили ресурс за подкрепа на предприемачеството, коментира икономическият министър.

Конструктивният диалог и успешното партньорство с ЕК и Европейския инвестиционен фонд ни позволи да договорим шест пъти мултиплициране на средствата, каза министърът, цитиран от БТА.

Лукарски очаква общият размер на отпуснатите кредити да достигне 600 млн. евро. Според него през есента средствата трябва да станат достъпни за българския бизнес.

По думите му програмата ще облекчи съществено предприемачите. По нея ще бъдат предоставяни гаранции на финансови институции, което ще намали високите изисквания за обезпечения по заемите. Очаква се да бъде коригирана надолу цената на заемните средства, посочи министърът.

Министърът посочи, че малко преди информационната среща са връчени поредните договори по първата процедура по ОП "Инвестиции и конкурентоспособност" - за подобряване на производствения капацитет на малки и средни предприятия.

В обявените три крайни срока бяха одобрени над 470 проекта, като безвъзмездната финансова помощ е от близо 259 млн. лв., каза Божидар Лукарски. По думите му чрез двете оперативни програми ще бъдат осигурени необходимите условия за устойчиво развитие на малките и средните предприятия.

В момента отворени по ОПИК са още две процедури за внедряване на иновации в съществуващи предприятия и разработване на иновации от стартиращи предприятия с бюджет от над 117 млн. лв.

Предстои и обявяването на процедурата за „Енергийна ефективност за малките и средни предприятия“. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по нея е над 176 млн. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:53 | 06.09.22 г.
fallback