fallback

България ще има ангажимент към 2500 събития като председател на Съвета на ЕС

Подготовката навлезе в активна фаза, отчете Меглена Кунева

11:57 | 02.12.15 г.

България ще има ангажимент към 2500 събития като ротационен председател на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 г. Това се отчита в приетия днес от Министерския съвет първи тримесечен отчет за подготовката на българското председателство, изготвен от вицепремиера Меглена Кунева.

Според отчета подготовката е навлязла в активна фаза, съобщи пресцентърът на кабинета. От предвидените 2500 събития около 80% ще се проведат в Брюксел.

В момента 1600 служители в държавната администрация се занимават с европейски въпроси. Разработва се проект на централизирана програма за обучение, която обхваща периода 2016-2018 г.

През 2015 г. са започнали пилотни обучения за експертите по европейските въпроси, работни посещения и стажове.

Обученията се организират от Института по публична администрация и Дипломатическия институт. До края на годината по тях ще минат над 260 човека.

Като подходящи сгради за нуждите на председателството са определени Националният дворец на културата (НДК) и резиденция „Бояна“. Предстои ремонт на обектите.

По отношение на Комуникационната стратегия и културната програма до края на годината ще бъдат реализирани следните подготвителни дейности: изработване на концепция за тема и визия на председателството, социологическо проучване за информираността на българското общество и изработване на концепция за работа с медиите. До края на декември ще бъде проведено и първото пилотно обучение за журналисти.

В сферата на финансирането и обществените поръчки са планирани средства в централния бюджет за 2016 г. Те са за модернизация на сградния фонд, за наемане, възнаграждения и обучение на служители, за комуникационни кампании в страната и чужбина. Предстои изготвяне на план за обществените поръчки.

По приоритети и програма на председателството са проведени първоначалните консултации с останалите две страни от тройката на председателството – Естония и Великобритания, както и срещи с представители на Европейската комисия и Европейския парламент. В началото на следващата годината предстои в рамките на Съвета по европейските въпроси към МС да бъдат обсъдени първоначалните предложения за приоритетни теми за 2018 г.

Организацията на председателството е мащабно начинание от гледна точка на логистика, човешки капитал, ресурси и не на последно място, политическа визия, се казва още в отчета на Меглена Кунева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:14 | 12.09.22 г.
fallback