fallback

Програмата за развитие на Северозападния район трябва да е готова до декември

За старта на програмата за изостаналите райони са необходими 15 млн. лева

16:56 | 24.11.15 г.

Целенасочената инвестиционна програма за подкрепа на развитието на Северозападния район трябва да бъде готова и внесена за обсъждане от Националния експертен съвет в началото на декември. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов във Враца, предаде БТА.

Той участва в извънредното заседание на Регионалния съвет за развитие на района. На заседанието, председателствано от областния управител на Враца Малина Николова, бе обсъдена подпрограмата за Северозападния район от Целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони. 

В работата на регионалния съвет участваха областните управители на петте области в района за планиране, кметове на общини и представители на държавни и неправителствени организации.

"Заложени са цели, свързани с повишаване на заетостта на населението и привличане на инвестиции в икономически изоставащите райони в страната", каза на заседанието Аспарухов и допълни, че програмата обхваща близо 60 на сто от територията на страната.

Според него тя може да бъде успешна единствено чрез интегриране на всички проекти и инструменти както по оперативните програми, така и чрез използване на публично-частно партньорство, частни инициативи и държавна и обществена подкрепа.

Целенасочената инвестиционна програма за Северозападния район, подготвена от Националния център за териториално развитие, си поставя три стратегически цели: съживена икономика, укрепен човешки ресурс, инфраструктура и екология.

В нея са включени 106 проектни предложения за общо 500 милиона лева, като от държавния бюджет са малко над 150 милиона лева за периода 2016- 2020 г. За започване на програмата през 2016 г. са необходими 15 милиона лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:49 | 12.09.22 г.
fallback