fallback

Одобрени са проекти за над 100 млн. лв. за трудовия пазар

Одобрено е финансиране на ваучерна система за предоставяне на услуги в дома

17:24 | 12.11.15 г.

Нови проекти за над 100 млн. лв. са одобрени от Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Сумата на схемите е за общо 107,5 млн. лв., съобщават от социалното министерство.

По схемите ще се реализират проекти, свързани с пазара на труда, и такива за повишаване на социалното включване на хора от рисковите групи, за повишаване на компетенциите на заети в сферата на здравеопазването.

Схема с бюджет 10 млн. лв. – „Обучение на възрастни, преминали курсове на ограмотяване“, ще интегрира уязвими групи - дългосрочно безработните и лицата в трудоспособна възраст, които са с основно и по-ниско образование или са без образование. Приоритетно в дейности за обучение и подпомагане за наемане на работа ще бъдат включвани безработни младежи на възраст до 24 г. включително. Очаква се в дейности по операцията да бъдат включени над 6 хил. безработни.

Одобрена е и схема за 5 млн. лв. за въвеждането на ваучерна система за предоставяне на услуги в дома. Тя представлява иновативна практика за предоставяне на услуги в домашни условия, като едновременно с това ще бъдат създадени нови работни места, на които ще бъдат наети безработни. Очаква се по схемата да бъде осигурено работно място на 600 лица.

В сферата на социалното включване е одобрена операция с бюджет 80 млн. лв., която да повиши качеството на живот, социалното включване и трайната интеграция на най-маргинализираните общности.

Одобрени са и две операции в сферата на здравеопазването на обща стойност 12,5 млн. лв., които са в подкрепа на устойчивото провеждане на политика за запазване и развитие на човешките ресурси в системата на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:06 | 11.09.22 г.
fallback