fallback

До края на годината ще поискаме от ЕК да възстанови усвоените пари по новата ОПРЧР

Обявени са 15 схеми за 350 млн. евро, договорени са над 80 млн. евро и са извършени плащания за 10 млн. евро по проектите в изпълнение, отчитат от МТСП

15:57 | 21.10.15 г.

До края на годината България ще поиска вече усвоените през тази година средства по новата ОП „Развитие на човешките ресурси“ да бъдат възстановени от ЕК, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Вече са обявени 15 схеми в размер на 350 млн. евро, договорени са над 80 млн. евро и са извършени плащания в размер на 10 млн. евро по проектите, които вече се изпълняват. Това обяви зам.-министър Зорница Русинова по повод вчерашното решение на Министерски съвет, с което за управляващ орган на програмата беше определена Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“ на Министерството на труда и социалната политика.

Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.“ е първата българска европрограма, която получи акредитация за управление на новия програмен период, посочват от ведомството.

Бюджетът на програмата е 2,136 млрд. лева. В нея е заложен ръст на коефициента на заетост на българите в трудоспособна възраст (между 20 и 64 години) до 76%. В момента той е малко под 60 на сто.

Новата оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” през следващите седем години залага и повече средства за заетост и за борба с бедността. Близо 60% от ресурса е предвиден за заетост, а 31% - за борба с бедността и насърчаване на социалното включване.

Спрямо миналия програмен период помощта за заетост се увеличава с 315 млн. лева, а средствата за борба с бедността и насърчаване на социалното включване - с 276 млн. лв.

За новия програмен период ОП „Развитие на човешките ресурси“ е и първата оперативна програма за България, одобрена от Европейската комисия на 28 ноември 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 09.09.22 г.
fallback