fallback

ЕК отпуска над 44 млн. евро за обходния път на Габрово

Ще бъдат построени или ремонтирани общо 23 км пътища в и около Габрово, заяви Кристалина Георгиева

12:22 | 29.09.15 г.

Европейската комисия одобри предоставянето на над 44 млн. евро от регионалните фондове на ЕС за първата фаза от изграждането на обходния път на Габрово, съобщиха от представителството на ЕК в България.

Проектът се финансира в рамките на оперативна програма "Транспорт". По линия на Кохезионния фонд Европейския съюз ще отпусне 44,5 млн. евро от общата инвестиция в размер на 55,6 млн. евро. 

Обходният път на Габрово е част от Трансевропейския транспортен коридор ІХ Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис и е възлова точка при движението в посока Север – Юг. Чрез него се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Проектът включва и изграждане на тунел под връх Шипка.

"Габрово е един от най-успешните в усвояване на еврофондовете градове в България, затова не се съмнявам, че и тези 88 милиона лева европейско финансиране ще постигнат отлични резултати. С тяхна помощ ще бъдат построени или ремонтирани общо 23 км пътища в и около Габрово. Така транзитният трафик ще заобикаля града, за да бъде той по-чист, а придвижването в него - по-бързо и безопасно", е заявила заместник-председателят на ЕК с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева.

Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу е подчертала колко важна е транспортната инфраструктура за една страна и е посочила, че в случая тази инвестиция ще окаже значително въздействие върху качеството на живот на хората.

Целта на проекта е да се изгради път около град Габрово, за да се изведе движението извън града. Това ще допринесе за намаляване на задръстванията, замърсяването на въздуха и шумовото замърсяване, както и на пътно-транспортните произшествия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
fallback