fallback

Разпределят 54 млн. евро между 90 хил. фермери

Започва изплащането на допълнителна субсидия за първите 300 хектара

17:18 | 06.04.15 г.

Утре по сметките на земеделските производители ще бъдат наредени преразпределителните плащания (част от директните субсидии за обработваема земя) за първите 300 декара, като ставката е 12,54 лв. за декар. Общият бюджет по тях е 53,63 млн. евро, които ще бъдат разпределени между 90 хил. земеделци. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева на семинар за директните плащания в Кърджали, информира пресцентърът на агроминистерството.

Пред близо 400 фермери от региона Танева уточни, че там, където има застъпвания, ще бъдат направени допълнителни проверки и имащите право на субсидии ще ги получат в първата седмица на май.

В момента текат и процедурите на общините за отдаването на пасища и мери на животновъдите. След приключването им ще започне и процедурата за отдаването на терени от държавния фонд.

Пред земеделските стопани Танева припомни, че тютюнопроизводителите са получили своите национални доплащания, но има 1300 стопани, които поради различни причини – заявяване или очертаване на площи в урбанизирани територии, не са получили своите субсидии. Тя допълни, че в момента тези слоеве се дешифрират и на стопаните, при които всичко съответства на нормативната уредба, ще бъдат изплатени средствата.

„Дребните производители трябва да осъзнаят, че сдружаването за тях е много важно, тъй като с по-големи обеми и по-добро качество те могат да получат по-добра цена за своето производство“, коментира още министърът.

Малките тютюнопроизводители ще имат предимство и при кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони за дейности извън тютюнопроизводството. Танева даде за пример стартовата помощ за земеделско производство, както и тематичната подпрограма за малки стопанства, по която може да се кандидатства и за помощ за развиване на допълнителна земеделска дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 09.09.22 г.
fallback