fallback

България получава 20,6 млн. лева от европейския Фонд „Солидарност“

Почти половината от средствата ще бъдат насочени към област Варна заради пороите от лятото на миналата година

17:40 | 09.03.15 г. 1

За възстановяване на щети от бедствия България ще получи 20,6 млн. лева от европейския Фонд „Солидарност“. Заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова обяви днес какви са изискванията на Еврокомисията за кандидатстване към Фонда.

С отварянето на схемата страната ни получава възможност да кандидатства за финансиране, с което да покрие част от щетите от бедствията от юни 2014 година, информират от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

България ще получи 20,6 млн. лева. Те ще бъдат разпределени между общините от осемте най-силно засегнати области (Варна, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Бургас, София-област, Габрово и Шумен). Част от средствата ще бъдат насочени към четири ведомства  - министерствата на регионалното развитие, на околната среда, на енергетиката и на транспорта.

Почти половината от средствата ще бъдат насочени към област Варна, която беше най-силно засегната от бедствието. Регионалното министерство и Пътната агенция ще разполагат с около 5 млн. лв. за възстановяване на публична инфраструктура.

Средствата ще бъдат инвестирани за публична инфраструктура в сферата на транспорта, водоснабдяването и отпадъчните води, енергетиката, телекомуникациите, здравеопазване и образование; за превантивна инфраструктура и защита на културното наследство; за почистване на засегнатите области и възстановяване на засегнатите природни зони; за временно настаняване и финансиране на спасителни операции.

Срокът за подаване на проекти от общини и ведомства е 6.04.2015 г. Ако проектите отговарят на изискванията, ще бъдат сключени договори със срок за изпълнение максимум 16 месеца.

Изискванията и пакетът документи за кандидатстване по схемата са публикувани на интернет страницата на МРРБ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:14 | 11.09.22 г.
fallback