fallback

Павлова: Две са ключовите теми за развитието на ВиК сектора

На първо място трябва да е ясно кой ще е бенефициент по ОП „Околна среда“ за проектите в сектора, смята регионалният министър

12:45 | 11.02.15 г.

Два са ключовите моменти, по които да се постигне национално съгласие, за да може България да получи пари по ОП „Околна среда“ за програмния период 2014 – 2020 година за ВиК сектора.

На първо място е необходимо да е ясно кой ще бъде бенефициент по програмата – общините или ВиК операторите, както и да се защити пред Европейската комисия нуждата от безусловно необходими за страната ни проекти.

Това е коментирала по време на първото заседание на Съвета за координация на реформата в сектора регионалният министър Лиляна Павлова.

„Ако следваме логиката на програмата, такава, каквато е в момента, първите инвестиции по Оперативна програма „Околна среда“ в страната ще могат да бъдат реализирани след изготвянето на регионалните прединвестиционни проекти в края на 2017 година“, каза Павлова, цитирана от пресцентъра на регионалното министерство.

По тази причина и страната ще отстоява позицията си да има възможност да реализира безусловно необходимите проекти. „Темата е повдигната пред Европейската комисия и въпреки някои принципни различия в подхода, тече диалог“, обясни още регионалният министър.

Това беше причината за създаването на Съвета за координация на реформата в отрасъл ВиК. Той ще оказва съдействие в процеса на провеждането на реформата в отрасъла, посочи регионалният министър. 

Като ключови области за изпълнение на реформата във ВиК, за по-бързото изпълнение на които Съветът ще трябва да помогне, министър Павлова определи влизането в сила на договорите, които ще се сключват между асоциациите по ВиК и операторите, опубличаването на активите, реформирането на регулатора, изготвянето на регионални прединвестиционни планове, финансовият инженеринг в сектора и окрупняването на операторите.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
fallback