fallback

Нови 89 млн. лв. ще бъдат разплатени от бюджета по програма "Околна среда"

Основно средствата ще отидат в общини с проекти по програмата

12:15 | 09.09.14 г.

Нови 89 млн. лв. ще бъдат разплатени на строителните фирми, които изпълняват проекти по оперативна програма „Околна среда“, съобщиха от Министерството на околната среда и водите  (МОСВ).

Средставта по програмата са блокирани от ЕК от март 2013 г. заради проблеми с обществените поръчки, организирани от общините. Блокирането на плащанията постави в сериозен риск работата на строителите. В последните дни на кабинета „Орешарски“ от  националния бюджет на общините бяха преведени 166,8 млн. лв., с които местната власт да се разплаща с изпълнителите.

Във връзка с отпуснатите сега 89 млн. лв. от МОСВ уточняват, че това става, след като в края на август и първата седмица на септември експертите на програмата са проверили 78 искания за средства.

Управляващият орган на програмата е подал искане към дирекцията Национален фонд в Министерство на финансите на 29 август 2014 г. и в рамките на седмица сумата е била одобрена.

В момента се проверяват направени разходи за още над 50 млн. лева, които се очаква да бъдат обработени и подадени към Министерството на финансите като искане за плащане до 2 дни. 

Бенефициентите, на които ще бъдат разплатени средства по вече отпуснаните 89 млн. лв., са общините Ябланица, Раковски, Козлодуй, Бяла, Карлово, Костинброд, Севлиево, Аксаково, Трявна, Тервел, Панагюрище, Велики Преслав, Стара Загора, Кричим, Ловеч, Момчилград, Пещера, Хисаря, Бяла Слатина, Кърджали, Монтана, Бургас, Свиленград, Кубрат, Ямбол, Кнежа, Велико Търново и Чупрене.

За проектите си средства ще получат и дирекциите на природните паркове „Странджа, „Врачански Балкан“, „Витоша“ и на националните паркове „Рила“, „Централен Балкан“, WWF и други изпълнители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 03.09.22 г.
fallback