fallback

Фонд ФЛАГ е обработил заявки от общините за 8 млн. лв. за ден

Работи се за увеличаване на капитала на Фонда, съобщи изпълнителният му директор

09:33 | 29.08.14 г.

След като Фонд ФЛАГ възстанови плащанията по текущи договори за кредит, свързани с проекти по оперативна програма "Околна среда", за ден са обработени искания за плащания за около 8 млн. и те ще бъдат отпуснати. Това каза пред БНР изпълнителният директор на Фонда Надя Данкинова.

Припомняме, че Фондът спря плащанията по проекти през април тази година, за да се запази кредитният му портфейл, след като през ноември 2013 г. Еврокомисията спря плащанията по оперативната програма

„Пристъпваме към плащане на тези заявки, които са депозирани и са гледани от нашите кредитни експерти“, заяви Данкинова.

Подадените искания са за около 14 млн. лева. Отпуснатите вече 8 млн. са за проекти, които са ясни, почти на финала и по тях няма сигнали за нередности или финансови корекции, обясни тя.

Във фонда работят за увеличаване на своя капитал, за да бъдат подпомогнати повече общини по повече програми. Обявена е и обществена поръчка за управляваща банка, в която е включен и лимит за кредитна линия за 40 млн. лв.

„Към настоящия момент кредитният ни ресурс е около 180 млн. лв. и с тези 40 ще станат 220 млн. лв.“, заяви изпълнителният директор. С допълнителен капитал Фондът ще може да отговори на по-голямата част от постъпилите искания, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
fallback